Translate

EN NL

blogHeader
Nieuwe ideeën, visies en tips van

brainBoost  Goed in je hoofd!  brainBoost 

Het belang van voorlezen

FR The Importance of Reading Aloud

Dat voorlezen leuk is, dat weten we allemaal – maar wist u ook dat het een positief effect heeft op de huidige en toekomstige ontwikkeling van uw kind? Volgens recent onderzoek van Time Magazine bevordert het voorlezen de ontwikkeling van het hersengebied dat verantwoordelijk is voor taal. Dezelfde studie concludeert dat voorlezen ook helpt om de woordenschat te vergroten en om de band tussen ouder en kind te versterken. Heeft u nog meer redenen nodig?

Bekijk de volgende vier tips om van voorlezen een dagelijkse gewoonte te maken:

1. Lees uw kind voor bij het opstaan en naar bed gaan. Door gezette tijden vrij te maken ontstaat een dagelijkse routine waar u en uw kind nog lang profijt van zullen hebben.

2. Zorg dat er overal in huis boeken te vinden zijn: in de slaapkamer, badkamer, woonkamer en zelfs in de keuken! Hoe meer uw kind in aanraking komt met boeken, hoe meer het gestimuleerd wordt om te lezen.

3. Introduceer steeds nieuwe boeken. Ga samen naar de bibliotheek en laat uw kind verschillende boeken ontdekken; uw kind zal het leuk vinden om elke week een nieuw boek te kiezen.

4. Het belangrijkste: maak lezen leuk! Gebruik gekke stemmetjes voor verschillende personages of acties. Dit helpt uw kind om de aandacht vast te houden en zorgt natuurlijk ook voor een giechel (of twee)...


Stimuleer Bij kinderen concentratievermogen, geheugen, zelfbeheersing en het stellen van doelen stimuleren door fysieke inspanning

FR Physical Activity can Boost a Child

Iedereen weet dat fysieke inspanning een essentieel onderdeel is van een gezonde levensstijl, maar wist u dat het ook de ontwikkeling van kinderhersenen stimuleert? Uit resultaten van verschillende studies blijkt dat dagelijkse, intensieve fysieke inspanning de ontwikkeling van concentratievermogen vergroot, net als geheugen, zelfbeheersing, strategisch inzicht en doelen stellen.

In het algemeen worden deze vaardigheden tijdens het basisonderwijs razendsnel ontwikkeld en nemen tijdens adolescentie in vaart af [1] inspanning, hoe meer de vaardigheden zich ontwikkelen en verankeren. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die zichzelf pushen om harder te rennen en zo leren dat ze wie ‘het’ is kunnen vangen. Of denk aan kinderen die eindeloos een balletje trappen en ondanks hun frustraties leren dat oefening kunst baart.

Een onderzoeker suggereert dat:

...In een periode waarin de nadruk wordt gelegd op het voorbereiden van een kind op het afnemen van toetsen, zou deze studie bestuurders goede redenen moeten geven om te investeren in lichamelijke opvoeding en fysiek uitdagende gymlessen, zelfs als dat ten koste van reguliere lesuren gaat. De tijd die men besteedt aan sportactiviteiten op school gaat niet ten koste van academische prestaties en kan deze zelfs verbeteren.[2]

Dus, wat kunt u doen om de hersenen van uw kind door middel van beweging te stimuleren?

● Train met de familie voor een sponsorloop van een goed doel

● Vier bijzondere gelegenheden zoals een verjaardag met een fysieke activiteit; bijvoorbeeld met een wandeling, een potje voetbal of een fietstocht

● Dans, speel tikkertje, touwtje springen of een videospel waarin je moet dansen

● Kom in beweging bij The Little Gym  

1 Davis PhD, Catherine L, and Norman K Pollock Phd. "Does Physical Activity Enhance Cognition and Academic Achievement in Children? A Review." Medscape. http://www.medscape.org/viewarticle/764365 (accessed February 6, 2014)

2 Tomporowski, P.D., Lambourne, K., & Okumura, M.S. (2011). Physical activity interventions and children’s mental function: An introduction and overview. Preventive Medicine, 52(Suppl.1):S3‐ S9.


Kinderartsen adviseren ouders om dagelijks voor te lezen

Pediatricians Call for Parent to Read to their Children Everyday

Leest u uw kinderen dagelijks voor? Naar aanleiding van meerdere studies die het belang van voorlezen onderzochten, kondigt The American Academy of Pediatrics (Amerikaanse academie voor kindergeneeskunde) een nieuw beleid aan waarin ouders worden opgeroepen om hun kinderen dagelijks voor te lezen.

Door uw kind vanaf de geboorte voor te lezen of samen te zingen en praten kunt u de taalontwikkeling aanzienlijk beïnvloeden. Tijdens de eerste drie levensjaren zijn kinderhersenen vergelijkbaar met een spons: ze absorberen meer informatie en groeien harder dan in elke andere periode van hun leven. Om ontwikkeling te stimuleren en om uw kind een goede kans op een succesvol leven te bieden, is het van groot belang om zo vroeg mogelijk te beginnen met ‘converseren’.

Om de ontwikkeling van uw kind een boost te geven raadt The American Academy of Pediatrics ouders aan om de vijf punten van Vroegtijdig Onderwijs voor Kinderen te gebruiken:

● Lees samen – lees uw kind DAGELIJKS voor, vanaf de geboorte. Dit stimuleert de taalontwikkeling

● Speel, zing, rijm en praat met elkaar

● Een routine en gereguleerde dagindeling voor eten, spelen en slapen helpt uw kind begrijpen wat er van hem / haar verwacht wordt en wat hij / zij kan verwachten

● Beloningen voor alledaagse successen – lof uitspreken is al een geweldige beloning!

● Relaties die wederkerig, zorgzaam en langdurig zijn

Dagelijks voorlezen biedt uw kind veel voordelen om de woordenschat en spreekvaardigheid te vergroten. Gebruik de vijf punten van Vroegtijdig Onderwijs voor Kinderen van The American Academy of Pediatrics om uw kind vanaf de geboorte een boost te geven in de ontwikkeling.


Laat de fantasie van uw kind de vrije loop!

FR Let your Childs Imagination Run Wild

Fantasierijk spelen is meer dan een spelletje. Sterker nog: jonge kinderen leren door zich in hun fantasie uit te drukken. Stelt u zich een kind voor dat een pop of pluche dier verzorgt of een kind in de rol van een reddende brandweerman. Deze kinderen spelen scenario’s na uit het echte leven. Door het naspelen kan een kind verschillende rollen aannemen en leert het om sociale vaardigheden op te doen, probleemoplossend te denken, te communiceren en inlevingsvermogen te ontwikkelen.

Hoe kunt u de fantasie van uw kind stimuleren? Door mee te doen! Bestudeer waar uw kind interesse in heeft, ga tegenover uw kind zitten en imiteer hem of haar. Houd het simpel en doe het om en om. De kans is groot dat uw kind u begint na te doen. Laat de fantasie van uw kind de vrije loop en speel vandaag nog mee!


Besteedt uw kind te veel tijd aan het kijken naar een beeldscherm?

Is-Your-Child-Getting-Too-Much-Screen-Time

Tegenwoordig is het voor kinderen onmogelijk om beeldschermen te vermijden. Van tablets en mobiele telefoons tot computers en televisies: technologie is overal. Maar, hoe lang mogen jonge kinderen eigenlijk achter een scherm besteden?

Volgens The American Academy of Pediatrics (Amerikaanse academie voor kindergeneeskunde): “Televisie en vergelijkbare media kunnen voor kinderen onder de twee jaar het beste algeheel vermeden worden. Het brein ontwikkelt zich de eerste levensjaren in rap tempo en jonge kinderen leren het beste door interactie met mensen, niet door het gebruik van beeldschermen.”

Hoe makkelijk het soms ook lijkt, er is geen bewijs dat elektronische media voordelig zijn voor de ontwikkeling van kinderen. U kunt uw kind veel beter een boek, bordspel of een ander, actief spel bieden. Een “elektronisch dieet” hoeft echt geen drama te zijn, vooral als u zich bewust wordt van de voordelen die het biedt in de ontwikkeling op korte en lange termijn.

Lees het hele artikel van The American Academy of Pediatrics op: http://www.aap.org/en‐us/advocacy-and‐policy/aap‐health‐initiatives/pages/media‐and‐children.aspx